«Trescafocs» al podcast Realitat o (ciència) ficció?
febrer 7, 2022
Podcast Realitat o (ciència) ficció

Divendres passat es va penjar a les xarxes un nou capítol del podcast Realitat o (ciència) ficció?, conduït per la Irene Rodrigo i la Mariló Àlvarez Sanchis. En aquest programa mensual les autores debaten sobre temes genèrics (l’amor, la mort, el canvi climàtic, etc.) des del punt de vista de dues obres literàries, una realista i una altra de gènere (normalment fantasia o ciència-ficció), per saber quina reflexiona millor sobre la temàtica en qüestió.

Aquesta vegada tocava parlar del canvi climàtic i de les conseqüències que aquest té pel nostre planeta. Van convidar com a tertuliana experta a Belén Torres, consultora en sostenibilitat, que va fer una acuradíssima anàlisi sobre la situació actual d’emergència climàtica així com de quines accions es poden fer per combatre-la o, com a mínim, per no empitjorar aquest funest panorama que se’ns presenta per davant. Les dues obres escollides per submergir-se en la temàtica i donar suport a les argumentacions de les locutores van ser «Los gatos salvajes de Kerguelen» de Marta Barrio i «Trescafocs» d’Adrian Tchaikovsky.

El veredicte final va donar com a guanyadora «Trescafocs» per saber traslladar aquesta especulació a la realitat, i per la forma com l’autor tracta un tema que no queda tan lluny com ens pensem. La Belén va posar l’èmfasi en l’obsessió malaltissa que últimament es té pel fet d’usar i tirar (amb la roba, per exemple) i com l’hem traslladat a escala global al nostre planeta, i remarcava l’encert que té l’autor a criticar la postura de la humanitat a destinar els recursos que tenen a fugir de la Terra en lloc d’evitar-ne la total destrucció. Per descomptat estem contents de la victòria del llibre de l’Adrian, però valorem molt més l’interessantíssim debat que en va sorgir i la certesa de què, si no fem res per evitar-ho, la ciència-ficció esdevindrà una trista realitat.