Llengua materna

Suzette Haden Elgin

«ARTICLE XXV 1. No es permetrà que cap ciutadana dels Estats Units d’Amèrica ocupi cap càrrec elegit o designat, que participi en cap funció (…) en les professions acadèmiques o científiques, que tingui feina remunerada fora de la seva llar sense el permís escrit del seu marit o (…) d’un home responsable amb parentiu de sang o designat el seu tutor legal, ni que exerceixi control sobre diners o altres propietats o béns sense aquest permís escrit.»

En un futur no gaire llunyà s’han derogat els drets de les dones: depenen en exclusiva dels homes i el seu paper en la societat és merament marital. Només a les Nissagues, poderoses famílies que ostenten el poder econòmic gràcies a la seva capacitat per negociar amb espècies alienígenes, tenen un major grau de consideració social. Tot i això, viuen sota el jou implacable dels homes, atemorides i sovint maltractades. Al cor dels Casals, les comunitats en les quals s’organitzen les Nissagues, s’hi troben les Cases Ermes; en aquest indret es forjarà la revolució de les dones.

Llengua materna es va publicar l’any 1984, any icònic pels amants de la ciència-ficció. Es tracta d’una distopia amb paral·lelismes amb El conte de la serventa de Margaret Atwood, que va veure la llum un any més tard. Llengua materna va estar nominada al Premi Locus l’any 1985 i sempre ha tingut una gran acceptació entre la comunitat literària, on se la considera una novel·la cabdal de la ciència-ficció feminista.

Títol Original:

Native Tongue (1984)

Traducció:

Eduard Castanyo

Format:

Rústica amb solapes

ISBN:

9788412119510

Data de llançament:

Gener de 2020

Col·lecció

Arcàdia
#1

Il·lustració de coberta:

Manuel Gutiérrez

Longitud:

493 pàgines

Preu:

22,95€

SUZETTE HADEN ELGIN, de nom Patricia Anne Wilkins (Jefferson City, 1936 – Huntsville, 2015). Escriptora, poeta i lingüista estatunidenca especialitzada en lingüística experimental. Figura rellevant en el camp de la construcció de llenguatges per a ciència-ficció i fundadora de la Science Fiction Poetry Association. Creadora del làadan, llenguatge construït i literari que el 1985 esdevindria una realitat palesa mitjançant la publicació d’un diccionari i una gramàtica. Coneguda també per obres de no-ficció com la sèrie Gentle Art of Verbal Self-Defense.