Arriba el 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona
juny 17, 2021
Cartell del Festival 42

Avui s’ha presentat oficialment el 42, el 1r Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, que es farà entre el 3 i el 7 de novembre de 2021 i que tindrà com a centre neuràlgic el recinte de la Fabra i Coats. Comissariat per l’escriptor Ricard Ruiz Garzón, aquest festival arriba per omplir un buit llargament reivindicat pel col·lectiu friqui, entre els quals ens incloem els editors de Chronos. Amb alguns autors i autores de renom ja anunciats —s’han esmentat Elia Barceló, Elisabetta Gnone o Adrian Tchaikovsky—, el festival aspira a ser l’estendard del fantàstic a casa nostra i assolir el prestigi d’altres festivals de gènere com el Celsius. La idea és fer-lo transversal i, amb el nexe d’unió de la literatura, englobar-hi qualsevol disciplina relacionada amb les temàtiques no-realistes.

L’anunci del 42 no fa sinó corroborar l’auge imparable de la #cificat al panorama literari actual. No és feina d’un dia, sinó que respon a la incessant tasca de divulgació que grups com la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia i noms propis com el d’Antoni Munné-Jordà o el mateix Ricard Ruiz han estat duent a terme. Han estat molts anys de picar pedra, però finalment el grup de fidels que acostumen a anar a les Ter-Cat, CatCon i altres trobades ha assolit la massa crítica per assentar uns fonaments sòlids i crear una comunitat forta i apassionada. Des de fa uns anys aquests gèneres capten adeptes sense aturador i mitjans digitals com El Biblionauta, Les Rades Grises o la incombustible Biblioteca del Kraken han sabut donar veu a les novetats que, cada cop en major nombre, han enriquit els catàlegs editorials.

Perquè són les editorials les que han apostat fort pel fantàstic, les que han creat lectors fidels i, el més important, han generat una pedrera d’autors/es locals. Aquests petits projectes són els autèntics herois d’aquesta aventura: des dels pioners de Les Males Herbes, passant per Raig Verd, Periscopi, Orciny Press, Edicions SECC o Hermenaute. Des dels clàssics de Laertes o Pagès Editors a les sucoses novetats de Mai Més Llibres i Obscura Editorial. Els editors de Chronos estem orgullosos formar part d’aquest tsunami imparable que és la #cificat. Gràcies a totes i tots. I gràcies a vosaltres, lectors, per fer-nos forts i donar suport als nostres projectes. Les editorials posem al vostre abast el cel i les estrelles, però és el vostre entusiasme el que ens fa enlairar: sou el combustible i la rauxa, el motiu per tirar endavant.

Com a lectors (i editors) de fantàstic no podem estar més contents: fins fa poc això era poc més que un somni, però avui és una realitat. Vivim un moment dolç, ens atreviríem a dir que gairebé màgic, d’aquell que recordarem en sopars i xerrades d’aquí a molts anys. Els gèneres fantàstics han arribat per quedar-se, com el festival 42. Aquest novembre Barcelona serà l’epicentre de la literatura mundial. Tota la feina feta pel fandom català, tot el suport i l’esforç que l’ajuntament ens ha brindat, ha de tenir el seu retorn. Volem que el festival sigui un èxit, i això ja només depèn de tots nosaltres. Gaudim-ne i fem que sigui inoblidable!